Bygger ny hus vill ha knx överallt

Innehåller diskussioner om utformningen av ett KNX projekt.
Theodor the great
Junior Medlem
Junior Medlem
Inlägg: 5
Blev medlem: 28 jul 2015, 10:45
Kontakt:

Bygger ny hus vill ha knx överallt

Oläst inlägg av Theodor the great » 29 jul 2015, 15:18

Hej till alla på forumet

Vi håller på och ritar ny hus. Som vanligt jag skulle vilja vara inblandad i allt och ha "egna praktiska" lösningar på allt. Budget är begränsat men kommer tillåta lite lyx. Får min fru nyss om mina planer då kommer budget sannolikt begränsas ytterligare :). Följande är planerat gällande huset två våningar med en massa rum på ca 200 kvm, golvvärme på båda plan, ftx ventilation helst med separat styrning per rum (men sannolikt kommer hamna på separata styrning för våningar, toa/badrum, och kök), bergvärme, solceller på ca 5-7kw. Ett litet bi hus på 100kvm med ett litet bassäng och gym i närheten skulle inte sitta fel och ett garage.

Nu till mig som teknik intresserad så självklart skulle jag vilja ha så mycket hitech lullull som möjligt. Men där är kunskapen inte så lång lite lättare programmering och det är allt i princip. Så jag hoppas att jag kommer kunna hitta mycket hjälp här för min tanke för att minska kostnaderna är att göra KNX biten själv dels är det nöje dels om saker går åt helvete så man kan lösa problemet.

Så vi kan börja med el. I och med att jag kan inte rita själv och det kostar en slang att andra ska projektera och göra det min enkla lösningen är att dubbla allt som har med el genom huset att göra. Det ska nyttjas för el, Ethernet och knx. Ett mot argument är dyrt men det kostar bara plast slangen tills jag drar kabel och det kanske behöver inte göras överallt på en gång. Sen är det så att man vet aldrig vad man ska styra med vad och när trots att man inte gör det idag betyder inte att behovet inte kommer finnas i framtiden. Sen har jag redan lyckats spara en slant 140 evro då jag tog den enkla knx testet online för att få ET lite version lite billigare och känna pulsen på det hela lite gran.
Det här är mina tankar:
1. Kuna kontrollera själva bärgvärmepumpen via knx (finns likadana eller inte)
2. Kunna styra FTX med knx (vet ej om det finns)
3. Solcell anläggning kanske loggning eller liknande kontrollera backupbaterier
4. Kontrollera alla el uttag separat (sannolikt kostar så kanske gruppera per rum eller annat )
5. Kontrollera alla lampor inom/utomhus
6. Öppna stänga alla fönster (tittade på velux men dyrt, kanske bara givare om öppet/stängt)
7. Status av samtliga dörrar inomhus öppet/stängt
8. Elektroniskt lås huvud dörr samt garaget
9. Övervakning
10. Interkom i alla rum
11. Närvaro sensor ultraljud eller något annat i alla rum korridorer
12. Temperatur mätning i alla rum
13. Luftfuktighet mätare några stycken
14. Garidner
Nu hur jag har tänkt att det ska fungera, olika scenario. Bort a allting på minimum och saker sängs av som spis, tv, vatten och allt annat som man klassar som onödigt dörren stängd, kanske tända saker lite slumpviss (anti tjuv system) osv. Är man hemma då bordet det bli lite roligt, belysning ska köras med närvaro tills manuell överride träder i kraft och sen med timer på eventuellt timme eller så vad man ställer in. Ventillation och värme lugnare på kvällen mer på dan samt styrda av temperatur och fönster öppen/stängd samt närvaro plus ute temp och ljus. Någon ringer på dörren då ska vi se vem det är och kunna öppna/stänga/prata (intercom). Då jag inte är mycket multimedia meniska kanske högtalare lite hör och var samt mic så man kan prata direkt till intercom eventuellt lysna på radio om man vill.
Tanke är att allting köra utan strömbrytare utan som jag har sätt i annat tråd via 7”plattor. Det ideala skulle bli om man kunde hitta 5” plattor som har rj45 så man slipper köra wifi men det är ingen show stopper och sin mobil.
Så jag är tacksam för all hjälp jag kan få för att åstadkomma den här perfektion. Så som halvfärdiga system mjukvara har jag tittat på nomos, aycontrol och gyra hs 4 är det vilka preferenser har ni?
Nästa ska försöka hitta en allt i ett smidig litet sensor med temperatur, ultraljud, fuktighet eventuellt kamera kanske något mer. Finns det några förslag?
Senast redigerad av Theodor the great 01 jan 1970, 01:00, redigerad totalt 0 gånger.
Anledning: ""

Theodor the great
Junior Medlem
Junior Medlem
Inlägg: 5
Blev medlem: 28 jul 2015, 10:45
Kontakt:

Re: Bygger ny hus vill ha knx överallt

Oläst inlägg av Theodor the great » 04 aug 2015, 14:57

Hej igen

Jag trodde faktiskt att forumet var helt död då det tog en hel veckan innan moderators har godkänt och publicerat mitt inlägg, jag skickade en till då jag trodde att jag har läst fel att de måste godkänna. Så nu finns de två trådar från mig som inte var meningen Iof. kanske det står någonstans hur lång tid det tar men jag har inte läst det i alla fall, hur som helst det är semestrar så hoppas att moderators har vilat ut sig och allting går snabbare sen.

Nu till mitt bygge. En av de viktiga saker som jag ville styra men hittade inte mycket hjälp varken i det här forumet eller i värmepumpar forumet är värme pumpar(värme/ventilation/kyla). Så var det att ringa runt och efter koll med bosch-ctc-thermia-nibe-ivt-daikin-eviheat har jag hamnat på viessmann kolla de har egen gatway http://daten-kommunikation.viessmann.de ... -info.html klart måste utvärdera det hela lite mera men det är stor steg. De flesta andra har egna servrar som man kopplar sig mot med deras egna appar. De var helt oförstående att jag skulle behöva något sådant på samma sätt som jag var oförstående att ha trettiofem olika appar för alla produkter hemma.
Senast redigerad av Theodor the great 01 jan 1970, 01:00, redigerad totalt 0 gånger.
Anledning: ""

Theodor the great
Junior Medlem
Junior Medlem
Inlägg: 5
Blev medlem: 28 jul 2015, 10:45
Kontakt:

Re: Bygger ny hus vill ha knx överallt

Oläst inlägg av Theodor the great » 05 aug 2015, 10:41

Sensors

Hittade en Z-wave sensor MultiSensor 6 frågan är om det finns något liknande för knx. Den har rätt så bra pris också runt 70-80$. Easylux har några modeller tycker de är lite dyra hittade priset på 300eur.
Mina krav är ganska enkla mäta med en sensor värme, ljus, närvaro eventuellt luft fuktighet men det är inte problematiskt så jag tycker inte att det borde kosta mer en 100eur styck även det är mycket tycker jag.
Har ni tips jag tacksamt tar emot alla förslag :)
Senast redigerad av Theodor the great 01 jan 1970, 01:00, redigerad totalt 0 gånger.
Anledning: ""

Videonisse
Betrodd medlem
Betrodd medlem
Inlägg: 363
Blev medlem: 31 aug 2011, 00:39
Kontakt:

Re: Bygger ny hus vill ha knx överallt

Oläst inlägg av Videonisse » 05 aug 2015, 17:54

Riktigt kul och härlig önskelista, helt rätt att skriva ner vad som du gärna skulle vilja ha, och givetvis skall man gå crazy när man är igång! :D Sedan brukar ekonomin (och frugan) säga att man får ta det del för del och allt kanske inte uppfylles...

Om man renoverar eller bygger nytt så är det viktigaste att ändå ha lite framförhållning och dra flexrör mm till funktioner som förmodligen kräver det när det är dags för inköp.

Min drömlista är ganska lik men har också insett att KNX inte passar för alla delar. Tex bör man nog även kunna knyta in funktioner via Zwave, IP (tex web services) och något trist bussystem som Modbus och/eller kanske tom 1wire.

Se nedan för lite kort återkoppling vad jag kommit fram till hittills :-)
1. Kuna kontrollera själva bärgvärmepumpen via knx (finns likadana eller inte)
Som du skrev i annat inlägg så verkar istortsett all tillverkare vilja att man skal köpa styrningen endast av dem så de är inte speciellt "öppna" av sig. Kör själv en Thermia BVP och till den finns en tredjepartshårdvara som ger webbgränssnitt för att styra sin pump, den heter Thermiq.net. Att få in den till en centralstyrning hoppas jag få till i framtiden men det blir då något eget hack för Thermiq.

Till andra tillverkare kan det fungera att komma åt systemet via Modbus, tror bla att de lyckats knäcka Nibes protokoll. Kolla värmpepumpsforum.se
2. Kunna styra FTX med knx (vet ej om det finns)
Har inte hittat ngn hittills och skall själv snart köpa in ett system. Tror isåfall det är Modbus som gäller. Har en fundering på om man kan köpa system utan styrning och själv koppla in fläktmotor och givare direkt på KNX. Inget bra för garantier men kan man köra EC-motor med 0-10V styrning och analoga ingångar för givare så finns det ju ofta en hel del regulatorer i KNX-prylarna.
3. Solcell anläggning kanske loggning eller liknande kontrollera backupbaterier
Har man mycket givare så är KNX-knappast bästa bussen att ta in dessa på. Mitt intryck är att Modbus är bäst på att ta in mätdata på. Att logga/spara data vill man ju också göra, tex temperaturer och elmätare. Har inte hittat superprylen för detta än men ser framför mig att den behöver kunna ta data ifrån olika bussar och vara serverbaserad med webbgränssnitt.
4. Kontrollera alla el uttag separat (sannolikt kostar så kanske gruppera per rum eller annat )
Håller jag med om. En aktorport per rum samt separata portar för uttag man vill kunna styra eller mäta individuellt. Det börjar komma strömmätning på en hel del aktorer och den extrakostnaden tycker jag man skall ta. Det är när man kan övervaka strömförbrukning man senare kan programmera coola saker. Tex sätta på köksfläkten när spisen slås på.
5. Kontrollera alla lampor inom/utomhus
Detta är min största huvudvärk just nu. Vill köra LED överallt där det går men produkterna är rätt omogna och kan bli dyrt att styra dem om man inte köper rätt från början. Ofta kör man också en annan buss ut till LED-drivarna, tex DMX eller Dali. Men det börjar komma allt fler drivers som ansluts direkt med KNX, tex så släppte MDT en nyligen. Tidigare använde man även analog 0-10V-styrning men inget som rekommenderas idag.
6. Öppna stänga alla fönster (tittade på velux men dyrt, kanske bara givare om öppet/stängt)
Har själv borrat in reedkontakt i samtliga fönster och dörrar för att kunna övervaka om de är öppna eller stängda. Vet inte än om de kommer anslutas till KNX-ingångar eller till separat larmsystem. Jag köpte Alarmtech MC 250 då den magneten var rätt kort och inte går för djupt in i fönstren, bra priser hos bla Låsshop.se
7. Status av samtliga dörrar inomhus öppet/stängt
Se föregående svar.
8. Elektroniskt lås huvud dörr samt garaget
Vet inget ang. garageport men motorlås till vanlig ytterdörr är rätt dyra och verka kosta en bit över tio tusen. Börjar komma trådlösa lås som man sätter på insidan av dörren och ersätter ett vred, de kostar några tusen.
Själv avvaktar jag men har specialbeställt alla nya dörrar så de har dold karmgenomföring och kabelkanal som kopplas ihop i karmen med flexrör. Då kan jag för ca 2200 kr köpa nya Assa 2002 Connect låskistor med mikrobrytare som talar om om det är låst eller ej samt om bortafunktionen är aktiverad. Om motorlåsen går ner i pris så är det samma kabelkanal som används för den.
9. Övervakning
Jag drar flexrör till utvalda takhörn i olika rum samt ett antal till olika ställen under takfoten.
10. Interkom i alla rum
Säkert bra om man har flera våningsplan eller riktigt stort hus. Kommer själv bara förbereda med flexrör till huvud- och groventré.
Sett att man kan använda tex sitt Sonos-system som del i en interkom-lösning. Kommer ha inbyggda högtalare i flertal rum.
11. Närvaro sensor ultraljud eller något annat i alla rum korridorer
Absolut ett måste och smart. Jag har själv inte kommit underfund med varför inte vanliga PIR-givare för larm kan användas utan det måste vara speciella rörelse- eller närvarodetektorer.
12. Temperatur mätning i alla rum
Absolut ett måste. Även med CO2-givare om man kör FTX. Samtidigt ingen idé att ha i alla rum om man kör med ingjuten golvvärme eftersom det är trögreglerat. Men har tyvärr inte funnit några vettiga multigivare som placeras vettig höjd (ca 1m till 1,6 m). Tips mottages tacksamt! :-)
13. Luftfuktighet mätare några stycken
Yes, helst i samma ovan multigivare.
14. Garidner
Tänker mig också köra trådbunden mörkläggning för vissa rum inomhus, vet ej några motorer för detta ännu.
Däremot kör jag Rademacher tubmotor via KNX för min altanmarkis. Skall också precis köpa fönstermarkiser och vet ej ännu om jag då också kör på med inbyggd KNX eller kör med vanlig rörmotor och styrning via aktor (slipper då dra fram KNX.kabel till markiserna men förlorar exakt positionskontroll på själva markisen).
Tanke är att allting köra utan strömbrytare utan som jag har sätt i annat tråd via 7”plattor. Det ideala skulle bli om man kunde hitta 5” plattor som har rj45 så man slipper köra wifi men det är ingen show stopper och sin mobil.
Det skulle jag starkt avråda ifrån, ha alltid en dubbelknapp på standardhöjd i varje rum för vanlig belysningsstyrning. It-prylar kommer alltid strula ibland och då är det rätt nedrigt att inte ens kunna tända en lampa. Jag sätter KNX-tryckknappar på 1 m höjd och sedan även en dold tomdosa med KNX-kabel på 1,5 m. Då kan jag senare komplettera med styrpanel och den sitter på en vettig höjd så man kan se ngt på displayen. På några ställen kommer jag även ha några styrplattor på väggen.
Så som halvfärdiga system mjukvara har jag tittat på nomos, aycontrol och gyra hs 4 är det vilka preferenser har ni?
Tror man får dela upp det i olika grundfunktioner och se om man kan hitta ett som klarar de flesta eller köra olika delar på olika system. Tänker tex på visualisering/GUI för styrning, datalogger, regelmotor/programmering, gateway mellan olika protokoll och bussystem, larm, röststyrning etc
Nästa ska försöka hitta en allt i ett smidig litet sensor med temperatur, ultraljud, fuktighet eventuellt kamera kanske något mer. Finns det några förslag?
Dom roliga som jag sett är för Zwave eller i IP-övervakningskameror. Känns svårt att hitta prisvärt inom KNX, men har inte gett upp än...
Senast redigerad av Videonisse 01 jan 1970, 01:00, redigerad totalt 0 gånger.
Anledning: ""
Bygger ut & renoverar villa från 1943, 8 rum+kök+2 WC/dusch. KNX i utbyggnaden, utökar när renoveringen fortskrider. Bel.plan från ljusdesigner för hela huset, ca 100 downlights totalt+övriga fasta armaturer+lamputtag. Styrning via Dali eller DMX.

DrGreebaum
Medlem
Medlem
Inlägg: 26
Blev medlem: 08 jan 2015, 08:40
Kontakt:

Re: Bygger ny hus vill ha knx överallt

Oläst inlägg av DrGreebaum » 05 aug 2015, 21:05

Tjena, mycket att svara på här men jag tror Videonisse drog av det viktigaste;) Alltid bra med ambitioner!

FTX och BVP går nästan alltid att köra via modbus, skulle rekommendera att du satsar på en Loxone miniserver med modbus modul och en trådlös modul så kommer du komma långt för en billig peng på den fronten. Jag har köpt deras fuktgivare (och läckagedetektorer) billigt. Jag håller med om att man bör ha vanliga knappar ändå. Alla har ju mobiler att fippla på så varför inte använda sin egen istället för en i varje rum? Loxone har ju grym visualisering som är enkel att programmera och dessutom ingår den om du köper miniservern och du måste ju oavsett köpa ett IP-interface.

Jag har köpt MDT:s glastouch med inbyggd tempgivare och sedan har jag köpt en närvarosensor men konstantljusreglering men den har jag inte riktigt fått med i tänket än. Inte mer än att när garagedörren öppnas borde lamporna tändas.

Skulle starkt rekommendera dig att köpa en dali gateway om du ska ha led, blir betydligt enklare och billigare så.

Hur ska du kunna styra ventilationen per våningsplan? två aggregat?

Glöm inte brandlarmet!
Senast redigerad av DrGreebaum 01 jan 1970, 01:00, redigerad totalt 0 gånger.
Anledning: ""

Theodor the great
Junior Medlem
Junior Medlem
Inlägg: 5
Blev medlem: 28 jul 2015, 10:45
Kontakt:

Re: Bygger ny hus vill ha knx överallt

Oläst inlägg av Theodor the great » 07 aug 2015, 17:55

Hej igen

Vad roligt med konversation. Tackar så mycket för alla bra förslag, har inte hunnit detaljerat gå igenom alla men jag lovar ska göra det för att se hur kan jag på bästa sättet trimma det hela. Har kollat på Alarmtech MC 250 och det känns som klockrent igen tusen tack för rekommendation ska kräva av tillverkare att bygga in det i alla fönster som ska levereras. Loxon ska jag ta en titt på också, Vissmann min tanke är att ganska snart boka en tid med de för att se det hela på plats och försäkra mig vad som går att knx styra är det bara pumpen eller ftx också. Hur som helst har fått ritningarna och jag lovar att allting bara sväller, från ca 200 nu är vi på 250kvm för huvud huset frågan är om det blir bara kronor och öre över för knx :). Allting börjar ta fart nu och jag är glad att jag har hittat en led tillverkare i kina som jag hoppas på. Tanke är att köpa all led belysning för huset den vägen för att spara lite. Själv klart det är bara rå kalkyl som gäller men redan nu när man tittar tar de i Sverige för meter led stripe över 100:- för lika mycket hos kineser är det 4-5m så det känns som givet.
Nu till sensorer igen mycket konstigt tycker jag att det så få allt i ett för knx. En ide skulle bli att starta en projekt för det på kickstart, själv är jag dålig på elektronik men kanske någon tar sig den uppgiften. Återkommer med lite mer spec efter helgen för då ska vi in på kvantiteter.
Senast redigerad av Theodor the great 01 jan 1970, 01:00, redigerad totalt 0 gånger.
Anledning: ""

Videonisse
Betrodd medlem
Betrodd medlem
Inlägg: 363
Blev medlem: 31 aug 2011, 00:39
Kontakt:

Re: Bygger ny hus vill ha knx överallt

Oläst inlägg av Videonisse » 08 aug 2015, 11:29

Måste vara kul att vara igång med planerna!

Är nyfiken på LEDsen från Kina, kan du dela med dig av vad du hittat?
Har själv haft kontakt med en tillverkare förra året men lade det på is.
Senast redigerad av Videonisse 01 jan 1970, 01:00, redigerad totalt 0 gånger.
Anledning: ""
Bygger ut & renoverar villa från 1943, 8 rum+kök+2 WC/dusch. KNX i utbyggnaden, utökar när renoveringen fortskrider. Bel.plan från ljusdesigner för hela huset, ca 100 downlights totalt+övriga fasta armaturer+lamputtag. Styrning via Dali eller DMX.

michaelwendel
Besökare
Besökare
Inlägg: 2
Blev medlem: 02 sep 2015, 23:29
Kontakt:

Re: Bygger ny hus vill ha knx överallt

Oläst inlägg av michaelwendel » 03 sep 2015, 00:43

Låter som ett roligt projekt, hur är statusen just nu har du fått rätt på det mesta ?

Belysning:
Kina inga problem men ta inte det billigaste du hittar då detta ofta är drivdon som kan vara rent av livsfarliga, be helst om ENEC godkända don. Ljuset ofta kan vara kalt och äckligt (be om 2700K och CRI>90) så ska det bli bra.

Sensor:
När det kommer till sensor så finns det en dos monterad från HDL som har ultraljud, temp, lux och pir i sig som är ganska vettig i pris.

Markis, jalusier m.m:
rekommenderar starkt att köra markiser med 230V motorer och köra en KNX motor styrning då kan du sätta de på XX% och det är extremt pålitligt.

Förbruknings mätare:
Zennio har nått som heter ZRX-KCI4S0 (loggar data även om KNX busen går ner med ett internt batter) som mäter S0 inpulser är inte instatt i detta men antar att det finns S0 mätare ganska billigt.

Visualisering och övervakning:
Finns ju många olika lösningar för KNX visualisering med olika priser men tror inte det är nått du ska snåla på. Det finns en som heter cubevision från babtec där du även får in övervaknings kameror och sonos musik system dok så kostar den runt 10 000kr ex moms.

Fönster stängda/öppna:
Tror ju detta är nått som larmet vill veta men kollar man på Alarmtech MC 250 så kan man ju lätt koppa den till KNX med en binär sensor (HDL har en med 24 ingångar för max 200EUR) vill man sen ha en utgång till larmet så kan man ju t.ex i KNXen ställa in så att en brytare är öppen så länge nått av fönstren är öppna.
Senast redigerad av michaelwendel 01 jan 1970, 01:00, redigerad totalt 0 gånger.
Anledning: ""

Rikard Ågren
Betrodd medlem
Betrodd medlem
Inlägg: 235
Blev medlem: 22 mar 2015, 20:01
Ort: Västerbotten
Kontakt:

Re: Bygger ny hus vill ha knx överallt

Oläst inlägg av Rikard Ågren » 10 sep 2015, 14:32

Spjällmotorer för att styra ventilation per våningsplan bör väl fungera. Siemens och Belimo har med KNX, annars funkar det ju med 0-10V också
Senast redigerad av Rikard Ågren 01 jan 1970, 01:00, redigerad totalt 0 gånger.
Anledning: ""
Konsult, styr- regler- & övervakningsteknik

Videonisse
Betrodd medlem
Betrodd medlem
Inlägg: 363
Blev medlem: 31 aug 2011, 00:39
Kontakt:

Re: Bygger ny hus vill ha knx överallt

Oläst inlägg av Videonisse » 06 jan 2016, 17:32

Hej! Hur har det gått för dig med projektet?
Senast redigerad av Videonisse 01 jan 1970, 01:00, redigerad totalt 0 gånger.
Anledning: ""
Bygger ut & renoverar villa från 1943, 8 rum+kök+2 WC/dusch. KNX i utbyggnaden, utökar när renoveringen fortskrider. Bel.plan från ljusdesigner för hela huset, ca 100 downlights totalt+övriga fasta armaturer+lamputtag. Styrning via Dali eller DMX.

Skriv svar

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 1 och 0 gäst