Linjeförstärkarens plats i topologin

Innehåller diskussioner om planeringen och genomförandet av ett KNX system.
Rikard Ågren
Betrodd medlem
Betrodd medlem
Inlägg: 233
Blev medlem: 22 mar 2015, 20:01
Ort: Västerbotten
Kontakt:

Linjeförstärkarens plats i topologin

Oläst inläggav Rikard Ågren » 27 jan 2016, 11:13

Någon kanske har koll på detta?

Kan man ansluta en linjeförstärkare efter en befintlig linjeförstärkare, eller måste den alltid anslutas på första linjesegmentet?

Tittat man i olika dokumentation så är det alltid ritat så, men jag kan inte hitta det uttryckt i skrift
Senast redigerad av Rikard Ågren 01 jan 1970, 01:00, redigerad totalt 0 gånger.
Anledning: ""
Konsult, styr- regler- & övervakningsteknik

Rikard Ågren
Betrodd medlem
Betrodd medlem
Inlägg: 233
Blev medlem: 22 mar 2015, 20:01
Ort: Västerbotten
Kontakt:

Re: Linjeförstärkarens plats i topologin

Oläst inläggav Rikard Ågren » 27 jan 2016, 19:52

En till fundering. I olika topologiexempel där förstärkare förekommer så ligger alltid adresserna 0-63 på första segmentet, 64-127 på andra, 128-191 på tredje och 192-256 på fjärde. Måste adressindelningen läggas upp så eller kan adress 240 finnas på första segmentet och 54 på sista?
Senast redigerad av Rikard Ågren 01 jan 1970, 01:00, redigerad totalt 0 gånger.
Anledning: ""
Konsult, styr- regler- & övervakningsteknik

Rikard Ågren
Betrodd medlem
Betrodd medlem
Inlägg: 233
Blev medlem: 22 mar 2015, 20:01
Ort: Västerbotten
Kontakt:

Re: Linjeförstärkarens plats i topologin

Oläst inläggav Rikard Ågren » 28 jan 2016, 20:53

Jag svarar mig själv

Anslöt idag en repeater efter en annan i topologin och det gick fint. Är dock fortfarande inte säker på om det följer standarden?

Det har heller ingen betydelse vilken individuell adress apparaterna har, så länge område och linje är rätt
Senast redigerad av Rikard Ågren 01 jan 1970, 01:00, redigerad totalt 0 gånger.
Anledning: ""
Konsult, styr- regler- & övervakningsteknik

Rikard Ågren
Betrodd medlem
Betrodd medlem
Inlägg: 233
Blev medlem: 22 mar 2015, 20:01
Ort: Västerbotten
Kontakt:

Re: Linjeförstärkarens plats i topologin

Oläst inläggav Rikard Ågren » 29 jan 2016, 21:53

Får tillägga att det går bra i en mindre installation. I en större så räcker inte routingvärdet på telegrammen till om man sätter förstärkarna efter varandra

Men det verkar vara ovanligt att man använder sig av förstärkare
Senast redigerad av Rikard Ågren 01 jan 1970, 01:00, redigerad totalt 0 gånger.
Anledning: ""
Konsult, styr- regler- & övervakningsteknik

R_Strandberg
Medlem
Medlem
Inlägg: 99
Blev medlem: 01 okt 2014, 21:04
Kontakt:

Re: Linjeförstärkarens plats i topologin

Oläst inläggav R_Strandberg » 30 jan 2016, 20:43

En nyfiken fråga,
Varför använde du en förstärkare och varför två efter varandra?

Jag har enbart haft användning av förstärkare en gång pga kabellängder men då valde vi att dra fiber istället.
Senast redigerad av R_Strandberg 01 jan 1970, 01:00, redigerad totalt 0 gånger.
Anledning: ""

Rikard Ågren
Betrodd medlem
Betrodd medlem
Inlägg: 233
Blev medlem: 22 mar 2015, 20:01
Ort: Västerbotten
Kontakt:

Re: Linjeförstärkarens plats i topologin

Oläst inläggav Rikard Ågren » 31 jan 2016, 10:36

Jag håller på med en större fastighet där tanken är att varje plan ska ligga på var sin linje, så varför inte utnyttja linjesegmenten så mycket det går? Jag vet att många säger att en förstärkare är en nödlösning (vet inte motiveringen dock?), men det är ju jättebra om man som i mitt fall vill spara på linjerna. Annars skulle det gått åt tre linjesegment på den våning jag jobbar på nu
Senast redigerad av Rikard Ågren 01 jan 1970, 01:00, redigerad totalt 0 gånger.
Anledning: ""
Konsult, styr- regler- & övervakningsteknik

R_Strandberg
Medlem
Medlem
Inlägg: 99
Blev medlem: 01 okt 2014, 21:04
Kontakt:

Re: Linjeförstärkarens plats i topologin

Oläst inläggav R_Strandberg » 31 jan 2016, 11:42

Okej, det låter som en bra lösning i mina öron.
Bra att det fungerar med flera förstärkar efter varandra.

Jag antar att du utnyttjat områdeskopplare i fastigheten också?
Senast redigerad av R_Strandberg 01 jan 1970, 01:00, redigerad totalt 0 gånger.
Anledning: ""

Rikard Ågren
Betrodd medlem
Betrodd medlem
Inlägg: 233
Blev medlem: 22 mar 2015, 20:01
Ort: Västerbotten
Kontakt:

Re: Linjeförstärkarens plats i topologin

Oläst inläggav Rikard Ågren » 31 jan 2016, 12:25

Vi drog om ledningen så nu ligger förstärkaren parallellt med den andra. Det var inte så omständigt

Det blir en områdeskopplare (IP) så småningom då flera fastigheter ska kopplas ihop
Senast redigerad av Rikard Ågren 01 jan 1970, 01:00, redigerad totalt 0 gånger.
Anledning: ""
Konsult, styr- regler- & övervakningsteknik

weavex
Medlem
Medlem
Inlägg: 75
Blev medlem: 09 apr 2013, 22:10
Kontakt:

Re: Linjeförstärkarens plats i topologin

Oläst inläggav weavex » 31 jan 2016, 20:46

Rikard Ågren skrev:Jag vet att många säger att en förstärkare är en nödlösning (vet inte motiveringen dock?)


Jag ser väl kanske två anledningar:
Att man undviker det vid nyinstallation, för att man ska kunna utöka med förstärkare längre fram vid behov.
Eller i projekt vid väldigt hög bustrafik kan det kanske bli problem med en fullt utbyggd linje.
Senast redigerad av weavex 01 jan 1970, 01:00, redigerad totalt 0 gånger.
Anledning: ""

Cobra
Medlem
Medlem
Inlägg: 80
Blev medlem: 05 mar 2013, 06:52
Kontakt:

Re: Linjeförstärkarens plats i topologin

Oläst inläggav Cobra » 31 jan 2016, 22:23

Ursäkta mitt inlägg!
Var för kan du inte projektera din installation från början, linje förstärkare använde man på 90 talet då det inte fanns andra möjligheter. Att skicka via IP går bra så länge du inte går ut offentligt på nätet. För då kan vem som helst avläsa dina Hexkoder, om du inte använder VPN eller godkända ip-rauters för den funktionen.
(Linjeförstärkare skapar problem.) i framtiden.
Senast redigerad av Cobra 01 jan 1970, 01:00, redigerad totalt 0 gånger.
Anledning: ""


Återgå till "Planering och genomförande"

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 2 och 0 gäster