Sida 1 av 2

Problem med dimmer

Postat: 26 dec 2016, 19:36
av wittsjo
Jag har problem med två dimmrade lampor i min anläggning.
De sitter på en ABB UD/S 2.300 (hade tidigare en annan dimmeraktor som betedde sig exakt likadant)
Där ligger ca 10-12V på vid armaturen. När jag dimmar går spänningen upp lite några V för att sen falla tillbaks till det den var innan. När jag släcker aktorn, så ligger likväl spänningen kvar.

Jag hade som sagt en annan aktor tidigare med exakt samma resultat.
Så det känns som det är något med kabeldragningen.
Några tips på vad det kan vara?

Tack på förhand.
Mvh D

Re: Problem med dimmer

Postat: 26 dec 2016, 19:59
av R_Strandberg
Finns det last inkopplad till utgången som ligger inom gränsvärdena som dimmern klarar av?

Jag känner inte till just din specifika dimmer men det låter som en universaldimmer som ligger och söker belastning för att kunna ställas in med rätt parametrar.

Re: Problem med dimmer

Postat: 26 dec 2016, 20:23
av wittsjo
Den har parametrar för att ställa in sig efter lasten men jag har deaktiverat dessa till att börja med för att förenkla.
Man kan ställa den på induktiv eller kapacitiv last. När jag hade den inställningen på så bara stängde den av aktorn direkt.

Re: Problem med dimmer

Postat: 27 dec 2016, 11:56
av Videonisse
Vad är det för några ljuskällor? Kan du byta till annan typ eller med högre effekt?

Kan du även testa att koppla förbi dimmern och lägga fasen direkt till armaturen?

Re: Problem med dimmer

Postat: 27 dec 2016, 14:58
av wittsjo
Har testat andra ljuskällor utan någon skillnad.

Har inte testat koppla över, det är ett bra tips men då måste jag öppna centralen och gå på plintarna något jag hellre låter elektrikern göra då han i slutändan måste fixa detta...

Re: Problem med dimmer

Postat: 30 dec 2016, 22:51
av hagnefrojd
Hade precis samma problem, men med en Schneiderdimmer.
Min belysning i vitrinskåpet slutade fungera.
Testade nu ikväll att hänga dit en 15 W glödlampa direkt på dimmern, och det fungerade jättekonstigt, precis som du beskriver.
Så jag började byta spottlampor (visste att nån var sönder), då började det plötsligt fungera.
Så problemet var för liten belastning, som någon ovan skrev.
Min behöver iallafall 40W (4 st 10W) för att fungera, men när 3 av 6 hade gått sönder gick det inte (150 W är max).

Så åter igen, hur stor belastning har du kopplat in?

Re: Problem med dimmer

Postat: 17 jan 2017, 10:37
av wittsjo
Ni har helt rätt, efter lite testande så visade det sig att det var för låg belastning, även med en 57W halogen så var det bara i övre lägena som vi kom över minimumbelastningen på 50W. Dessutom har den där ABB dimmern en lastkontroll funktion som stänger av aktorn om där inte ligger tillräckligt med last.
Det irriterande är att jag just köpt en ny lampa på ikea till grabben med en armatur som bara klarar ledar.
Men nu har jag ju trådarna från centralen ut till 4 aktuella lampor, har ni några förslag på vad jag kan sätta i centralen istället för att kunna dimma ledlampor?

Tack på förhand för hjälp.

Re: Problem med dimmer

Postat: 17 jan 2017, 11:57
av Videonisse
Therben ska vara ett bra val enl tidigare tips här. Kolla bara om deras min last för LED matchar ditt behov.

Re: Problem med dimmer

Postat: 17 jan 2017, 16:17
av wittsjo
Videonisse skrev:Therben ska vara ett bra val enl tidigare tips här. Kolla bara om deras min last för LED matchar ditt behov.


Vilket inlägg tänkte du på?

Re: Problem med dimmer

Postat: 17 jan 2017, 17:30
av Rikard Ågren
Zennios DX2 ska inte ha någon mingräns

"In DIMinBOX DX2, there is no restriction of minimum load in the channels and the maximum load allowed has been increased in case of CFL and LED loads. For further information, see the DIMinBOX DX2 datasheet"